Seksualiseret vold

Der er blevet taget et billede af mig til en gymnasiefest, hvor jeg krammer en fyr. Det er blevet delt på sociale medier. Og nu er der en bekendt, der truer med at sende billedet til min forældre, hvis ikke jeg sender ham et nøgenbillede. Hvad skal jeg gøre? Mine forældre bliver rasende, hvis de finder ud af, at jeg har krammet med en fyr.
— anonym, 17 år

Hvad er seksualiseret vold?

Seksualiseret vold betyder, at en person direkte eller indirekte tvinger en anden person til seksuelle handlinger, eller udsætter en anden person for uønsket seksualiseret adfærd eller sprog.

Derfor dækker begrebet over mange forskellige ting. Det kan være alt fra at blive seksuelt krænket, til ufrivilligt at blive gjort til genstand for afsenderens seksualiserede adfærd eller sprog. Eller fra at blive nedgjort seksuelt til at blive filmet uden samtykke. Eller det kan være alt fra at blive seksuelt mishandlet, få lagt intime billeder på nettet, til forsøg på eller gennemført voldtægt.

Indirekte tvang kan være det at tvinge en person til at gøre noget, som personen ikke har lyst til at gøre. Det kan f.eks. være at sige 'alle andre gør det' eller 'det er normalt at gøre noget for at gøre ens partner glad' (Danner 2023).

I Reach taler vi med unge, der har været udsat for forskellige former for seksualiseret vold. Vi anskuer seksualiseret vold som en krænkelse af unges intime medborgerskab. Det intime medborgerskab er et begreb, der henviser til at have, eller ikke at have, kontrol over sin egen krop, sine følelser og relationer. Det er rettigheder, som netop krænkes ved seksualiseret vold.

Samtykkelovgivningen

Den nye samtykkelovgivning blev vedtaget d. 17. december 2020. Den skabte en del debat, men er afgørende i mange af de sager, som RED har kendskab til. Den nye samtykkelov har stor betydning for unge, der er udsat for seksualiseret vold i deres nære relationer. Loven indebærer, at det siden 1. januar 2021 er blevet strafbart at have seksuelt samvær med en person, der ikke aktivt samtykker. Før den nye samtykkelovgivning trådte i kraft, blev et seksuelt overgreb ikke betragtet som voldtægt, medmindre offeret sagde aktivt nej sex. Kun hvis gerningsmanden anvendte eller truede med vold, eller hvis offeret var ude i stand til at modsætte sig voldtægten, blev det karakteriseret som voldtægt (Justitsministeriet 2020).

Loven og sagerne i RED

Det betyder, at den nye samtykkelovgivning har ændret den gængse samfundsopfattelse af, hvad en voldtægt er. Loven betyder også, at din ægtefælle eller partner ikke kan kræve samleje af dig. I RED har vi talt med flere unge, som gentagne gange har været udsat for seksualiserede overgreb, ofte igennem flere år, fordi de ikke har mulighed for at sige fra overfor en ægtefælle eller partner.

Erfaringerne fra vores arbejde i RED viser også, at sex ofte opfattes som noget, der er beregnet til at skabe tilfredsstillelse for manden. I disse tilfælde oplever kvinderne ikke sex som noget, de har ret til at få nydelse ud af. Kvinden skal derfor ofte præstere i forhold til mandens forventninger. Det betyder også, at en del kvinder oplever at få overskredet deres grænser i forsøget på at leve op til partnerens/ægtefællens behov i soveværelset.

Men jf. den nye samtykkelovgivning er det pr. 1. januar 2021 blevet strafbart at have seksuelt samvær uden aktivt samtykke. Det betyder, at samfundsopfattelsen nu er, at disse kvinder har ret til at sige nej til sex. Alle har nemlig ret til at bestemme over egen krop.

Er du udsat for seksualiseret vold?

Så kan du få gratis støtte og vejledning hos os. Henvend dig anonymt til vores døgnåbne hotline 70 27 76 66, vores chat eller vores online brevkasse.

Forrige
Forrige

LGBT+

Næste
Næste

Psykisk vold